LEKE TEDAVİSİ

Cilt lekeleri,  kişinin normal cilt tonundan farklı olması durumudur. Cilde rengini veren pigment , melanin içerir. Fazla melanine sahip olmak ciltte koyu lekeler yaparken az melanin ise açık lekeler oluşturur. Bu bölümde daha çok koyu renkli lekelerden bahsedeceğiz.

Doğum lekeleri,güneş lekeleri,pigmentasyon bozuklukları ,yaşa bağlı lekeler,sivilce lekeleri, deri döküntüleri  ve cilt kanserleri cilt lekelerinin nedenleri arasındadır. Ağda , ip gibi cildi tahriş edici işlemlerden sonra güneşe çıkmak  da lekelerin oluşumunun bir diğer sebebidir.  Lekelerin oluşum sebepleri tedaviye yön veren önemli bir unsurdur.

 Bir cilt lekesi ortaya çıktıktan sonra kaybolmazsa uzman bir doktora görünmek gerekir.

 Cildin hassas olduğu , güneş ve kimyasal maddelerle en fazla temas eden yüz ve boyun bölgesi , eller lekelerin en fazla görüldüğü bölgelerdir.

Leke tedavisine yanıt lekenin derinliği ile birebir alakalıdır. Dermal (derin) lekeler tedaviye daha dirençlidir. Epidermal (yüzeyel) ve mix lekeler tedaviye daha hızlı yanıt verirler.

Lekeye yatkınlık oluşturabilecek genetik faktörler , tiroid fonksiyonları ve diğer nedenler araştırılmalıdır. Tedavi uzman dermatolog tarafından gerçekleştirilmelidir.

Leke ;  tedavisi zor, hastayla hekim arasında yüksek uyum isteyen bir dermatokozmetik problemdir.

Leke oluşumunu önlemek için güneş ışığına direk maruz kalınmamalıdır. Güneş koruyucuların tamamen korumadığı hep hatırlanmalıdır. Güneşin aktif olduğu saatlerde  güneşten kaçınmalıdır. Cilde uygun yüksek faktörlü  güneş koruyucular kullanmanın yanında  şapka ,gözlük  ve giysilerle mekanik korunma da sağlanmalıdır

Leke tedavilerinde leke açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, lazer tedavileri ve mezoterapi  çözüm yöntemleri arasındadır.

Üç yıl önce İspanya ‘da lekeyle ilgili 45 ülkenin katıldığı bir yarışmada en iyi vaka ödülünü ,  dirençli bir güneş lekesinde ülkem adına almış olmaktan gurur duyuyorum.