Vitiligo

Vitiligo, cildimize rengini veren melanosit hücrelerinin çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucu pigment (renk) üretememesi durumudur . Deride dağınık,  sınırları belli olan yama şeklinde beyaz lekeler oluşturur. Bu lekelerin büyüklükleri değişkendir. Vücutta en çok görüldülğü yerler ; yüz, eller,kollar, bacaklar ve genital bölgedir. Kişinin saç rengini de değiştirebilmektedir.

Vitiligo güneşe maruz kalan bölgelerde ve esmer kişilerde daha sık görülür. Görüldüğü bölgeye göre renk farklılıkları olabilir. Vitiligo başladıktan sonra durana kadar devam eder ve hayat boyu böyle durabilir. Bazen pigmentler kendiliğinden geri gelebilir. Bazı hastalar da tüm pigmentleri kaybettiğinden renk farkı görmedikleri için kendilerini normal görürler. Hastalığın seyri her insana göre farklılık gösterir.

Genetik geçişli bir hastalık olmakla beraber hangi gen düzeyinde geçiş olduğu tam olarak bilinmemektedir. En sık tedavi yöntemleri arasında ; krem tedavileri, dar band uvb ,mikrofototerapi ,fototerapi excimer lazer  kullanılmaktadır. Aynı zamanda anti oksidan tedavi de uygulanabilir.

Vitiligo hastalığı güneşe bağlı olarak leke oluşumunu hızlandırdığı ve lekeler güneşte kolaylıkla yanabildiği için hastalar mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kullanmalıdır. Güneş koruyucu kremler gündüz açık havada bulunulan tüm zamanlarda yeterli miktarda ve sürekli kullanılmalıdır.

Vitiligo hastalığı dış görünümü değiştirdiği için bu durum kişilerde mutsuzluk, öz güven azalması , depresyon, stres gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu hastalar psikolojik anlamda da değerlendirilmelidir. Gerekli durumlarda tedaviye ek olarak kişilere psikolojik  destek sağlanmalıdır.

 Vitiligo hastalığı olan kişilerde tiroid hormon fonksiyonları,şeker hastalığı, kansızlık gibi rahatsızlıkların varlığı mutlaka araştırılmalıdır.

Vitiligo kendi tez konum olmakla birlikte uzun yıllardır tedavisinde farklı teknikler kullandığım bir rahatsızlıktır.